standaard-header

Hoe slecht is alcohol voor het trainingsresultaat?

Hoewel veel mensen regelmatig hard trainen in het fitnesscentrum om af te vallen, vet te verbranden of spiermassa op te bouwen, daarnaast vaak diëten of zelfs supplementen gebruiken laten velen het glas bier of wijn niet staan. Het is welbekend dat alcohol een groot negatief effect heeft op de spiercoördinatie en het reactievermogen, wat onder andere duidelijk naar voren komt bij het autorijden. Maar welke effecten heeft regelmatige consumptie van alcohol op het trainingsresultaat?

Hormonale effecten

Alcoholconsumptie na krachttraining zorgt voor langer verhoogde concentraties van het stresshormoon cortisol dan normaal na training. Dit heeft als gevolg dat er langer spierweefsel wordt afgebroken en het langer duurt voordat het lichaam is hersteld van de training. Daarnaast heeft het drinken van alcohol na training bij mannen als gevolg dat de concentratie vrij testosteron toeneemt. Dit lijkt een positief effect echter is dit niet als gevolg van een verhoogde productie van testosteron, maar door een verminderde opname door de spieren, waardoor het trainingseffect wordt tegengegaan.

Afvallen en vetverbranding

Alcohol wordt door het lichaam gezien als een soort vergif dat zo snel mogelijk uit het lichaam verwijderd moet worden. Dit proces krijgt voorrang op andere stofwisselingsprocessen in het lichaam. Hierdoor daalt of stopt de vetverbranding in het lichaam zolang de alcohol wordt verwerkt. Zelfs een kleine hoeveelheid alcohol kan het vet verbranden in het gehele lichaam met meer dan 70% doen afnemen. Daarnaast wordt er spierweefsel afgebroken door de toename in cortisol, wat de ruststofwisseling op lange termijn laat dalen. Zowel het afnemen van de vetverbranding als de afbraak in spiermassa zorgen ervoor dat gezond afvallen moeilijker wordt.

Hypertrofie en spierkracht

Omdat alcohol een negatief effect heeft op de opname van het spiervergrotende hormoon testosteron, zullen de spieren minder groeien na het drinken van alcohol na krachttraining dan zonder het drinken van alcohol. De eiwit opbouw binnen spieren neemt sterk af. Daarnaast zal er langer en meer spierweefsel na de training worden afgebroken vanwege de hoeveelheid cortisol die langer hoog blijft. Alcohol hindert eigenlijk het herstel van de spier na training omdat het lichaam bezig is met alcohol verwijderen uit het lichaam in plaats van aanpassingen aan de training te doen. Om dezelfde reden neemt de spierkracht op langere termijn minder snel toe door het gebruik van alcohol.

Conclusie


Het drinken van alcohol heeft een sterke negatieve invloed op de trainingsresultaten. Vet verbranden en dus gezond afvallen worden moeilijker, het opbouwen van spierweefsel wordt afgeremd of de afbraak ervan wordt gestimuleerd en herstel na training wordt uitgesteld. Zelfs een kleine hoeveelheid alcohol kan al een vermindering van vetverbranding betekenen of deze geheel stoppen. Het is voor mensen die moeite hebben met afvallen of hun spiermassa te vergroten aan te raden om hun alcoholconsumptie te beperken of geheel te stoppen.

Referenties:

-Baechle, T.R., Earle, W.R. (2008). Bioenergetics of Exercise and Training. Essentials of Strength Training and Conditioning. Third Edition. USA. Human Kinetics.
-Kraemer, W.J. et al. (2008). The Endocrinology of Resistance Exercise and Training. Essentials of Sports Nutrition and Supplements. Human Kinetics USA.
-Parr, E.B., Camera, D.M., Areta, J.L., et al. Alcohol ingestion impairs maximal post-exercise rates of myofibrillar protein synthesis following a single bout of concurrent training. PLoS One 2014, 9, 2.
-Suter, P.M., Schutz, Y., Jequier, E. The Effect of Ethanol on Fat Storage in Healthy Subjects. The New England Journal of Medicine 1992, 326, 15, 983-987.

Hoe slecht is alcohol voor het trainingsresultaat?

Hoewel veel mensen regelmatig hard trainen in het fitnesscentrum om af te val...

Lees meer

Spierpijn: Essentieel voor trainingsresultaat of niet?

Spierpijn kan optreden na zware trainingen of na belastingen die niet dagelij...

Lees meer
Meer nieuws

Hoe slecht is alcohol voor het trainingsresultaat?

Hoewel veel mensen regelmatig hard trainen in het fitnesscentrum om af te val...

Lees meer

Spierpijn: Essentieel voor trainingsresultaat of niet?

Spierpijn kan optreden na zware trainingen of na belastingen die niet dagelij...

Lees meer
Meer nieuws